I forbindelse med at BØGELUNDE Forsamlingshus i 2009 fyldte 125 år
kunne man læse denne artikel med overskriften:

BØGELUNDE FORSAMLINGSHUS KOSTEDE 4.041,90 I 1884

Pastoren tog for 125 år siden initiativ til at bygge forsamlingshuset, så fælles anliggender kunne drøftes i frihedens og fordragelighedens ånd og det åndsbårne ord have frit løb

I det herrens år 1884 hed præsten i Ørslev Schørring – og han var en meget aktiv mand også uden for kirken. Så aktiv, at det var ham, der tog initiativet til opførelsen af Bøgelunde Forsamlingshus på Snedinge Møllevej. Der blev solgt aktier til den helt store guldmedalje på egnen, og den 29. september 1884 kunne huset, der havde kostet den svimlende sum af 4.041,90 kroner at bygge, indvies. Det vil med andre ord sige, at forsamlingshuset i Bøgelunde i år kan fejre 125 års fødselsdag.

I dag benyttes forsamlingshuset først og fremmest til private fester, men det var skam ikke meningen med det for 125 år siden. Forsamlingshuset blev bygget som folkets hjem, “hvor fælles anliggender kunne drøftes i frihedens og fordragelighedens ånd, og hvor det åndsbårne ord kunne have frit løb”.

Sognets børn skulle med andre ord samles omkring højskoletanken. Det ses den dag i dag inde i den store sal med forsamlingshusets motto, taget fra Hostrups Eventyr på Fodrejse:

“Øjet opladt, Haanden øvet. Tanken på Flugt over Støvet”

I mange år blev forsamlingshuset brugt til et utal af møder, foredrag og lignende. Baller manglede heller ikke, ligesom de gamle protokoller viser, at foreninger som Fremskridtsforeningen og sangforeningen brugte forsamlingshuset.

I rigtig mange år var Bøgelunde Forsamlingshus også centrum for Ørslev Bjerge Idrætsforenings aktiviteter, men de klingede af da Kirkeskovsskolen stod færdig i 1956. Helt frem til 1970´erne havde forsamlingshuset skiftende værter; men det kunne ikke løbe rundt, hvorefter forsamlingshuset gik over til at være et såkaldt nøglehus. Det forhindrede dog ikke de årlige loppemarkeder og indtil for få år siden også årlige dilletantforestillinger.

Anparter på 10 kroner

Selskabsformen bag forsamlingshuset er i dag lavet om til et anpartsselskab, fortæller kasserer Knud Nielsen, der også har sæde i foreningen Bøgelunde Forsamlingshus Venner. Der er omkring 100 anparter – og hver anpart er på ti kroner. Anparterne går ikke i arv, så holder du ud længe nok, så ender du med at eje hele forsamlingshuset.

Og det er måske ikke så dårligt endda. For forsamlingshuset, der blev tilbygget i 1922 og 1942 er i strålende fysisk form. Bestyrelsen og Vennerne passer godt på det, og så var alle så heldige, at orkanen Adam i december 1999 flåede det meste af taget af forsamlingshuset. Det resulterede i både nyt tag og loft.

Ud over at levere muskelkraft, når forsamlingshuset skal passes, så står Vennerne også for tre arrangementer hvert år. Vi har fællesspisning to gange om året, fortæller Troels Frimann Jensen fra Vennerne. I november spiser vi gule ærter og i februar brunkål. Desuden har vi om sommeren det årlige loppemarked, men det hænger til næste år i en tynd tråd. Vi råder nemlig ikke over lagerplads mere.

Vi har også forsøgt med arrangementer som ølsmagning, men det kan ikke trække folk mere siger en ærgerlig Troels Frimann Jensen. Nu vil vi imidlertid forsøge at gøre forsamlingshuset mere lokalt. At få lokale til at bruge det mere. Derfor har vi taget initiativ til et møde med lokalrådene fra Rude, Ørslev, Venslev og Glænø.